ProgramPametno gospodarstvo

PAMETNO GOSPODARSTVO

“Stvorit ćemo uvjete u kojima će naši poduzetnici imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku Vukovarsko srijemske županije. Imao bih stvaran problem reći da nam nešto drugo ima veću važnost.”
- Tomislav Panenić, kandidat za župana

Statistika je jasna – proteklih godina povećao se broj raspoloživih radnih mjesta i smanjila nezaposlenost. Stvarnost je
neumoljiva – broj stanovnika nam se smanjio za 30 tisuća u proteklih 10 godina, a prosječna plaća nam je među najmanjima u državi.

Česte afere, pa i slutnje, oko pogodovanja kod dodjele poslova ili potpora od strane vlasti, dodatno pojačavaju sliku beznađa. I nema potrebe da dalje nabrajamo razloge ovakvog stanja jer bismo samo gospodarski dio programa pisali do kraja godine. Krenimo s rješenjima.

Naš prvi prioritet bit će naša lokalna ekonomija pa ćemo pojasniti kako je mi definiramo. Živimo i djelujemo u globalnoj ekonomiji, dio smo ekonomskog prostora Europske unije, ali vidimo da svatko gleda kako da uspije na račun slabijih.

Veći proizvodni pogoni su nestali ili su značajno manji, a naši političari su takve poraze uvijek mudro prešutjeli. Je li itko u županijskoj vlasti rekao bilo što vezano za probleme Sladorane? Ne bojte se, da su uspješni, već bi kokodakali na sve strane.

Treba se jasno postaviti – sve robe i usluge koji se proizvedu izvan naše županije, a mi konzumiramo,
moramo smatrati našim uvozom. Isto tako sve što proizvedemo, a prodamo u drugi dio Hrvatske, EU
ili svijeta je naš izvoz. Dokle god je takav uvoz veći od izvoza, ne možemo govoriti o gospodarskom
uspjehu.

Naše mjere usmjerene su stvaranju i rastu gospodarske aktivnosti, od koje svi imaju koristi – ne samo
oni koji su bliski vladajućoj politici.

ZA PODUZETNIKE 50 MILIJUNA KUNA BESPOVRATNIH POTPORA

NAŠ PROGRAMPametno gospodarstvo

https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-01.jpg

Fond za Post-Covid razvoj

Uspostava najvećeg programa potpora poduzetnicima nema alternative. Sadašnje mjere su usmjerene saniranju štete koju imaju poduzetnici i drže im glavu iznad vode. Kako se pandemija bude smirivala, ključno je poduzetnike poduprijeti u ostvarenju pune zaposlenosti. Svi će reći da ih nema u proračunu Županije. Takvo razmišljanje nas je dovelo u situaciju da smo se iz zadnje ekonomske krize zadnji izvukli. Stegnuti remen javne uprave i pomoći gospodarstvu da čim prije i čim više ostvaruje prihode. I nema brige za proračun.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-03.jpg

One-stop shop

Koliko Vam se puta dogodilo da ne znate koja su vrata ureda za neku vašu potrebu? Ili je nadležna osoba bila odsutna? Vjerojatno ste pomislili da toga ima samo kod nas. Pružanje svih županijskih usluga poduzetnicima, kao i građanima, ćemo organizirati na jedinstvenom fizičkom odnosno digitalnom mjestu (one-stop-shop) gdje ćete zatražiti uslugu, a sve ostalo će se odvijati u pozadini (backoffice) bez potrebe da korisnici obilaze različite županijske urede. Temeljna ideja preuzeta je iz poslovnog sektora, a polazi od stajališta da korisnik ne mora znati niti se opterećivati organizacijom i poteškoćama u radu javne uprave. On treba dobiti traženu uslugu brzo, efikasno, kvalitetno i jeftino.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-02.jpg

Fond za start-up poduzeća

Nastaju li novi poduzetnici samo kad skupe hrabrost, ili kad se nađu u nevolji ili kad im sustav aktivno pomaže da uz što manje rizike ostvare svoju poduzetničku ideju? Svi odgovori su točni, ali mi ćemo naglasak staviti na sustavnu potporu – materijalnu i financijsku pomoć uz stručnu potporu. Cilj je povećati broj poslovnih subjekata jer VSŽ trenutno ima oko 8.500 poduzeća, što je samo 3% poduzeća u RH.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-04.jpg

Investicije ne dolaze same

Gdje se sada potencijalni ulagači obraćaju kad žele ostvariti investiciju u našoj županiji? Pa naravno, kod župana. Jedva čekaju da slušaju sat-dva političkih hvalospjeva i vječne potpore. Doduše, ne uspiju saznati neke specifične podatke jer naša ih statistika ne vodi, ali znaju da će im župan uvijek rado ponuditi svoje ljude od stranačkog povjerenja za bolje plaćene poslove. Naš je prijedlog oformiti tim stručnjaka koji u malom prstu imaju sve informacije koje investitor može zatrebati.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-05.jpg

Razvoj turizma doživljaja

Fokus na turistički atraktivne kulturne, sportske, gospodarske i druge manifestacije koje imaju potencijal privlačenja posjetitelja u našu županiju. // Specijalizacija u posebnim oblicima turizma (kulturni, manifestacijski, seoski, eno-gastronomski, cikloturizam). // Poticanje izgradnje smještajnih kapaciteta kategoriziranih s 4 ili više zvjezdica kapacitet te ulaganja u prihvat 50 ili više turista na određenoj lokaciji. // Jačanje smještajnih kapaciteta u kućanstvima – financijska i organizacijska potpora u pretvaranju nekorištenih stambenih kapaciteta u smještajne kapacitete.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-06.jpg

Inovacije i nove tehnologije

Intenzivna potpora stjecanju novih znanja i vještina za razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga odnosno za postizanje znatnog poboljšanja postojećih proizvoda, procesa ili usluga u industrijama koje imaju visoku faze finalizacije, obnovljivim izvorima energije, digitalnoj industriji i slično.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/01-Pametno-gospodarstvo-07.jpg

Fleksibilnost radne snage

Ciljana potpora prekvalifikaciji i unapređenju stručne spreme i vještina radnika kako bi odgovorili potrebama poslodavaca te planiranom osobnom razvoju karijere. // Digitalno nomadstvo - privlačenje modernih poduzetnika pružanjem usluge smještaja, širokopojasnog pristupa Internetu i rekreacije. // Potpora stvaranju ponude učeničkih i studentskih poslova.