ProgramPametna zajednica

PAMETNA ZAJEDNICA

"Naše najveće bogatstvo, kao i svih zemalja, su naši ljudi. Kako i koliko budemo ulagali u naše mlade ljude, desetljećima će utjecati na izglede naše Županije.“
- Tomislav Panenić, kandidat za župana

Koliko smo spremni vjerovati da naša županija može ponovno oživjeti i biti ugodno mjesto za život? Gotovo svakodnevno komentiramo nečije odseljavanje, smanjenje broja učenika u školama, zatvaranje obrta, prazne lokale u središtima gradova, nestajanje sportskih i zabavnih sadržaja, ukidanje pošta i sve ostalo crnilo naše sadašnjosti. Ujedno time razmišljamo i o svemu što želimo imati kako bismo se osjećali kao ravnopravni građani Hrvatske. Dajmo si truda da želimo boljitak. Ne zamjerite nam ako će Vam se naše mjere učiniti nemogućom misijom, jer snovi se nekad i ostvare. Uz puno

BESPLATNE KNJIGE ZA SREDNJOŠKOLCE

NAŠ PROGRAMPametna zajednica

https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-04.jpg

Djeca su naša budućnost

Ako ćemo nastaviti s pričama kako su nam naša djeca, škole, učitelji, vrtići, odgajatelji prioritet, a da u stvarnosti to ne činimo – ne moramo tražiti niti jedan važniji razlog iseljavanja. Mi ćemo kvalitetu života naše djece i mladih braniti u svakom našem naselju, na prvoj i najvažnijoj crti obrane – školi i vrtiću. // Dječje igraonice su minimum predškolskog standarda. Pomoći ćemo u organizaciji dječjih igraonica u naseljima gdje nema vrtića, a često su prazne područne škole najbolje mjesto. // Produženi boravak: jedna od mjera kvalitetnijeg života je i produženi boravak učenika u školama. // Besplatne školske knjige za srednjoškolce – Županija će, prema našem prioritetu, preuzeti financiranje knjiga za srednjoškolce i sa svima zajedno stipendijama i drugim potporama pomagati visokoškolsko obrazovanje i izvrsnost.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-05.jpg

Folklor našeg zavičaja

"Ova j’ zemlja puna vridni ljudi, fali glava - ali ona prava.“ UNESCO je stavio Bećarac na svjetsku listu zaštićene nematerijalne kulture. Zaštitit ćemo naše KUD-ove jer sve je manje dečki i cura koji se usude primiti za ruku u kolu. Financirat ćemo stručnu edukaciju plesa, pjesme i glazbe s djecom od njihove najmlađe dobi.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-01.jpg

Razvoj sporta i rekreacije

Obnavljanje djelatnosti sportskih klubova kao osnovnih nositelja sporta nadilazi puko davanje financijskih sredstava. Sve manji broj djece uključenih u sportske klubove ukazuje na važnost obnove spone sa školstvom. Programi uvođenja djece u sport pri osnovnim školama imaju potporu i djelatnosti sporta i djelatnosti školstva, a ono što ih posebno veže jesu stručni kadrovi u sportu, odnosno treneri i ostali stručnjaci. // Korištenje i prenamjena objekata – Vukovarsko srijemska županija kao osnivač škola treba potaknuti lokalne vlasti da zajedno pristupe stvaranju prostora za održavanje nastave tjelesnog odgoja. Brojna mjesta imaju prostore, uređene pod špagu, no vrlo rijetko se koriste. Uz minimalna ulaganja, mreže na prozore, strunjače, sprave… može se kvalitetnije održati nastava nego u školskim hodnicima, razredu… U naseljima koja imaju školsku sportsku dvoranu, stvorit ćemo model plaćanja troškova korištenja dvorane za sportske klubove kako bi se motivirao rad rekreativnih grupa i sportskih udruženja. // Vukovarsko srijemska županija treba organizirati sportske škole za najmlađe gdje bi Županija osigurala mrežu stručnih osoba.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-03.jpg

Ispunjen i siguran noćni život

Noćni život važan je dio suvremenog života. Vezan je uz kvalitetu života grada, ali i uz noćnu ekonomiju, značajan ekonomski čimbenik od kojeg mogu profitirati mnogi dionici. Noćni život stoga ima i važnu ulogu u društvenoj aktivnosti, posebice mladih ljudi. Zbog toga će noćni život biti u fokusu strategija društvenog razvoja, a posebice omogućavanje sigurnog noćnog okruženja.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-06.jpg

Skrb za stare i nemoćne osobe

Osigurat ćemo trajan program pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama jer postojeći nacionalni programi nemaju stalan karakter te svakim završetkom izazivaju veliku brigu brojnih korisnika. Važno je pružati pomoć koja je oslobođena uzanci sustava socijalne pomoći koji prečesto pokazuje neučinkovitost te brojne stare i nemoćne osobe žive u krajnje neuvjetnim okolnostima (nedostatak energenata, životnih i higijenskih potrepština).
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/04-Pametna-zajednica-07.jpg

Domovinski rat

Uspostava politički neovisne koordinacije udruga branitelja i stradalnika je zalog budućem čuvanju i njegovanju sjećanja na Domovinski rat, trajnoj potrazi za nestalim osobama, stručna pomoć kod ostvarivanja statusnih prava, skrb o svim sudionicima DR (naročito poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji), te skrb o civilnim žrtvama rata.