ProgramPametna uprava

PAMETNA UPRAVA

"Vrijeme je da postanemo Europa, ne samo članstvom već u svakom smislu te riječi. Javna uprava mora svojim primjerom pokazati ne samo da smo dio EU već dio svijeta koji se razvija u korist naših građana.“
- Tomislav Panenić, kandidat za župana

Stanovnici Vukovarsko-srijemske županije očekuju i zaslužuju vlast koja radi za njih, a ne za stranačke strukture, donatore kampanja ili druge posebne interese!

Građani očekuju vlast koja je otvorena, učinkovita, poštena i odgovorna – i ne bi trebali očekivati ništa manje.

NAŠ PROGRAMPametna uprava

https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/03-Pametna-uprava-01.jpg

Ukidanje prepreka

Problemi u birokraciji, poput nerazvijene infrastrukture unutar županijskih institucija, manjka transparentnosti i sporog rješavanja predmeta problema direktno utječu na smanjenje konkurentnosti Vukovarsko srijemske županije u odnosu na druge županije. Stop birokraciji, ukinuti ili pojednostaviti procedure koje najviše smetaju poduzetnicima, čime bi se, smatraju, uklonile brojne prepreke poslovanju i poduzetništvu. Svakim administrativnim rasterećenjem stvara se ušteda vremena i novca koje poslovni sektor može uložiti u tržišna rješenja, inovacije i zapošljavanje. Ovo nam treba sada, više nego ikad prije. Učinjeno u redu, potaknut će naše gospodarstvo, stvoriti radna mjesta i poboljšati život u našoj županiji.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/03-Pametna-uprava-02.jpg

Digitalizacija

Digitalizacija se već događa, a cilj je maksimalno pospješiti njenu primjenu u Vukovarsko srijemskoj županiji. Primjeri dobre prakse pokazuju kako nema potrebe izmišljati razne sustave, već prihvatiti odlična rješenja koja su rezultat rada i pameti mladih, domaćih ljudi te iskoristiti potencijale koji već postoje, a koji su zamijećeni i na europskoj razini.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/03-Pametna-uprava-04.jpg

Transparentnost trošenja novca

Osigurat ćemo uvid u sve proračunske isplate Županije, proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Županije te će se moći jasno pratiti kamo i kome ide proračunski novac. Na taj način želimo demistificirati rad Županijske uprave i učiniti ga potpuno transparentnim.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/03-Pametna-uprava-03.jpg

Prvaci EU fondova

Mnogi su čuli za brojna bespovratna sredstva iz EU fondova, no ta informacija je ostala samo na razini primanja. Korisnici često teško razumijevaju složen jezik javnih poziva, niti mogu razlučiti jesu li sredstva baš za njih. Vremena za učenje je sve manje, drugi grabe svoju priliku. Moramo postati centar izvrsnosti u pružanju lako razumljivih informacija o dostupnosti EU sredstava i putu prema njima. // EU info centar – Županija će prvenstveno preuzeti aktivno i sveobuhvatno pružanje svih relevantne informacije o EU programima, identificiranje potencijalnih korisnika i ostale aktivnosti kojima će se povećati obuhvat korisnika EU fondova na području Vukovarsko srijemske županije. // Mreža EU konzultanata - Iskustva pokazuju kako, zbog nestručnosti ili loše pripreme, dio projekata ne dođe do faze povlačenja sredstava, već padaju na samom početku u fazi administrativne provjere i ocjenjivanja projekta. U moru konzultantskih kompanija, važno je raspoznati one kvalitetne od manje kvalitetnih, kako vaše vrijeme, a u konačnici i novac ne bi otišli u vjetar. Stvorit ćemo organiziranu ponudu certificiranih i obučenih konzultanata za EU projekte, iz privatnog i javnog sektora, čije će reference jasno određivati njihovu specijalizaciju, s jasno utvrđenim okvirima cijena usluga. Županija će sufinancirati korištenje usluge certificiranih konzultanata.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/03-Pametna-uprava-05.jpg

Info-centar potrošača

Problemi pri kupnji roba i usluga - Blokirani, Franak, on-line prevare, lažne akcijske cijene, povrat robe i brojni drugi slučajevi - pokazuju da treba biti organiziran u zaštiti prava naših građana. Pomoć koju nudi država je centralizirana u Ministarstvo gospodarstva te često teško dostupna. Pravovremenim i cjelovitim informiranjem, te savjetovanjem i edukacijom od pasivnoga potrošača stvorit ćemo osnaženog potrošača svjesnog svojih prava na zakonom zajamčenu visoku razinu kvalitete roba i usluga.