ProgramPametna poljoprivreda

PAMETNA POLJOPRIVREDA

“Stvoriti ćemo uvjete u kojima će naši poljoprivrednici imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku Vukovarsko srijemske županije. Ako sam isto rekao i za poduzetnike, onda je jasno da su za mene poljoprivredni proizvođači poduzetnici u punom smislu te riječi.”
- Tomislav Panenić, kandidat za župana

Promjene u poljoprivredi su brze i duboke, a rizici sve veći. U svakom novom traktoru ima tehnologije i elektronike kao i novom automobilu, jedino što traktor od 100 konjskih snaga košta 400 tisuća kuna, a automobil iste snage možete kupiti već od 100 tisuća.

Visoka ulaganja, ograničena dostupnost zemljišta, promjenjive vremenske prilike i nesigurno tržište je najbolji opis poljoprivrednika-poduzetnika.

Ne traže poljoprivrednici od vlasti da im pomognu okopavati usjeve, oni traže ozbiljne političare koji će rješavati brojne probleme s kojima se susreću.

I zato, mi poljoprivredne proizvođače promatramo kao poduzetnike, koji rade više, manje spavaju, ulažu vlastiti kapital i imaju golem rizik proizvodnje. Naš je cilj da svakom poljoprivredniku-poduzetniku pomognemo da usvoji sva znanja i vještine tako da ne bude ne samo vrhunski agronom, već i ekonomist i pravnik.

POTPORA TRŽENJU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA 20 MILIJUNA KUNA

NAŠ PROGRAMPametna poljoprivreda

https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/02-Pametna-poljoprivreda-02.jpg

Poljoprivrednici menadžeri

Prošlo je vrijeme poljoprivrede samo zbog poticaja. Ne budu li poljoprivredni proizvođači u budućnosti potkovani financijskim vještinama te promišljeno sadili i proizvodili za tržište - u čemu imaju našu apsolutnu podršku – često će se nalaziti u problemima uzrokovanim globalizacijom tržišta. Ekspertni tim za potporu financijskim vještinama – osigurati znanje o financijskim pokazateljima poslovanja te savjetovanje u postupcima kreditnog zaduživanja i rješavanju poreznih problema. // Pravna zaštita poljoprivrednih proizvođača – česte izmjene poljoprivrednog zakonodavstva nameću potrebu efikasnog pružanja informacija kao i organizirano rješavanje zakonskih obaveza (minimalni tehnički zahtjevi, razne obvezne edukacije, zaštita tržišnog natjecanja i dr.)
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/02-Pametna-poljoprivreda-04.jpg

Radna snaga u poljoprivredi

Poljoprivreda se suočava s manjkom radnika, posebice sezonskih radnika, te ćemo donijeti mjere kojima bi se osigurao dovoljan broj radnika u proizvodnji. U suprotnom ćemo se suočiti s nestajanjem radno intenzivnih poljoprivrednih djelatnosti uzrokovano padom broja stanovnika.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/02-Pametna-poljoprivreda-05.jpg

Zaštita OPG-a

Zašto nam je važno osigurati čim veću zastupljenost OPG-a u poljoprivrednoj proizvodnji? To su ljudi koji sa svojim obiteljima žive u seoskim područjima, privređuju za dobrobit toga kraja te pridonose njegovom kulturnom i društvenom identitetu. To su istinski branitelji naših ruralnih područja i, za razliku od velikih poduzeća, emotivno su vezani sa zemljom. Zato kao dugoročnu političku odrednicu treba uzeti smjer jačanja OPG-ova jer su oni tkivo naših ruralnih područja i našega identiteta.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/02-Pametna-poljoprivreda-03.jpg

Prodaja lokalnih proizvoda

Prečesto se događa da gotovi proizvodi propadaju, što se ne smije događati u županiji u kojoj je poljoprivreda vodeća gospodarska djelatnost. Osigurat ćemo potporu povećanju proizvodnje i tržišnoj prisutnosti lokalnih proizvoda. Dostupnost naših proizvoda u trgovačkim mrežama je tako niska da neki postaju prava egzotika - lakše je kupiti naranču nego domaću jabuku. Uspješni proizvodi moraju prijeći s obrtničke na industrijsku proizvodnju. // Organizirati jeftin i učinkovit sustav dostave naših proizvoda do kupaca u Hrvatskoj – visoki troškovi dostave su često najveća prepreka prodaji, stoga ćemo osigurati najniže cijene našim proizvođačima. // Razvoj trženja proizvoda na internetu. // Mnogi su poljoprivrednici tijekom koronakrize bili primorani preko noći ponuditi internetsku prodaju, uspostaviti izravne kratke lance opskrbe i ono za što bi u normalnim okolnostima trebale godine odrađeno je u nekoliko tjedana. Koliko je kupnja putem interneta jednostavna, toliko je zahtjevna njena kvalitetna uspostava. Sustavno ćemo raditi na korištenju digitalnih tehnika prodaje i promocije u razvoju ponude naših proizvoda. // Promovirati i financijski podupirati maksimalnu zastupljenost lokalne hrane i pića u turističkom i ugostiteljskom sektoru Vukovarsko srijemske županije.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/02-Pametna-poljoprivreda-01.jpg

Modernizacija mehanizacije

Praćenje napretka razvoja suvremene poljoprivredne mehanizacije je postao uvjet konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, stoga ćemo osigurati nabavu najnovije svjetske tehnologije. // Evidentan je nedostatak usluga servisa i popravka poljoprivredne mehanizacije. Financijski ćemo poticati poduzetnike na otvaranje i jačanje servisnih centara za poljoprivrednu mehanizaciju, opremanje najsuvremenijim alatima te školovanje i usavršavanje radnika.