ProgramPametna infrastruktura

PAMETNA INFRASTRUKTURA

Svaki metar nove ili obnovljene ceste ili staze nas zasigurno veseli. Veseli i svakog političara jer osigurava vidljivost rada. Ali sve češće se postavlja pitanje – za koga se sve to ulaže ili zašto se više ne ulaže u ljude, gospodarstvo, kulturu i slično? Svi se bojimo da ćemo imati pozlaćenu infrastrukturu koju neće imati tko pohabati.

Treba pametno investirati, tako da infrastruktura neprestano radi, drži nas povezane i stvara dodanu vrijednost.

NAŠ PROGRAMPametna infrastruktura

https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-04.jpg

Javna usluga u javnom prijevozu

Vukovarsko srijemska županija se suočava s velikim poteškoćama s održavanjem sustava autobusnog i željezničkog javnog prijevoza. Sadašnji sustav se zasniva na zastarjelom modelu, a smanjenjem stanovnika izazovi postaju sve veći. Rezanje brojnih linija ostavilo je većinu naselja u prometnoj izoliranosti. Ne mogu se sve linije ukinuti uslijed ekonomske neodrživosti. Prepoznala je to i EU te je donijela zakonske pretpostavke za model subvencioniranja javnog prijevoza. U RH smo zakon preuzeli, ali kao i u nekim drugim situacijama ne provodi se. Naš prioritet je osigurati siguran, pouzdan i pristupačan javni prijevoz: Osiguranjem javnih linija za potrebe prijevoza radnika, učenika i odlazak liječniku. // Usklađivanje rada županijskih ustanova s vremenom prometovanja javnih linija. // Uspostava subvencionirane javne usluge u javnom prijevozu.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-02.jpg

Noćne linije za mlade

Podaci pokazuju da na cestama diljem Hrvatske u prometnim nesrećama u velikom broju i dalje ginu mladi ljudi. Najveći broj mladih stradava vikendom, za noćnih izlazaka, kad prilikom povratka kući znaju jače pritisnuti na papučicu gasa ili na njih nalete drugi vozači. Kako bismo sačuvali mlade živote, predlažemo uvođenje besplatnih noćnih autobusnih linija koje bi sigurno prevozile mladež iz centara noćnog života do njihovih prebivališta.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-01.jpg

Punionice za električna vozila

Jeste li u pravom trenutku kupili električni automobil? Kairosov čuperak je Vladin poticaj od 80.000 kuna za kupnju novog električnog vozila. Ali svi natpisi o električnim vozilima ne mogu vas pripremiti na probleme s punjačima. Zašto je to problem? Još uvijek ne postoji pun komercijalni interes za gradnju i održavanje punionica. Naš je cilj izgraditi mrežu punjača koja će osigurati brže uvođenje električnih automobila u našu svakodnevicu.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-05.jpg

Pristup internetu za sve

Svakim danom je sve teže živjeti bez pristupa Internetu. Ne samo da je jedan od ključnih izvora informiranja, ili u uvjetima epidemije središte za nove trendove trgovine ili kanale obrazovanja, nego je također ključan za ostvarivanje prava na govor u 21. stoljeću. Vrijeme je da formalno priznamo i pomognemo ostvarenje ljudskog prava na pristup internetu svakom našem građaninu i poduzetniku kao općekorisne funkcije. Pristup brzim internetskim vezama je već sada presudan aspekt poslovne i društvene infrastrukture. Poticati ćemo ubrzani razvoj pouzdanog širokopojasnog pristupa što će nas učiniti konkurentnijima u odnosu na druga područja.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-06.jpg

Medijska infrastruktura

Samo raznovrsnost izvora informacija omogućava građanima stvaranje vlastitog mišljenja, oslobođenog utjecaja koji potječu iz samo jednog, dominantnog izvora. Osigurati ćemo putem javnog poziva potporu radu medija koji su nam u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, kakva prijeti od epidemije koronavirusa, potrebniji nego ikad.
https://www.nl-tomislav-panenic.com/wp-content/uploads/2021/03/06-Pametna-infrastr-03.jpg

Ceste, staze, autoparkovi i dr.

Ceste, pješačke staze i ostala infrastruktura je trajan prioritet. Posebno bismo naglasili projekt Srijemske transverzale te obilaznica mjesta na najfrekventnijim cestama. Posebna pažnja će se obratiti na manje prometne županijske ceste koje skraćuju prometovanje te izgradnju biciklističkih staza. Autoparkovi su strateških projekti u našoj županiji, kojima će se riješiti problem velikih gužvi koje stvara kamionski promet na graničnim prijelazima prema Srbiji te povećati sigurnost cestovnog prometa. Autopark Lipovac je u provedbi, a isto ćemo planirati za granični prijelaz Tovarnik kako bi se sklonili kamioni s državne ceste i naselja.