Iz medijaTomislav Panenić: Prirez treba hitno ukinuti, jer nema namjenu osim krpanja rupa u proračunu

006

Znate li kako je završila priča o ukidanju prireza na dohodak u Svetoj Nedelji, Bjelovaru ili Iloku? Priča ima sretan kraj; građanima i poduzetnicima ostalo je više novca u džepu, a gradovi su povećali proračunske prihode. Na tom tragu provjerili smo kakvo je stanje u gradovima i općinama naše županije.

Nedavno su Vinkovci smanjili stopu prireza s 13 na 10 posto, ali je još uvijek jedna od najvećih u županiji. Otok ima istovjetnu stopu prireza, Županja slijedi sa stopom od 9 posto, Ilok je ukinuo prirez 2019. godine, a Vukovar nikada nije uveo ovaj namet. U našoj županiji 11 gradova i općina ne oporezuju svoje građane prirezom.

U današnje vrijeme, potaknuti posljedicama epidemije koronavirusa, sve veći broj gradova i općina svoje poduzetnike i građane oslobađaju raznih nameta kako bi im olakšali život i poslovanje. Zašto su neki ukinuli ili smanjili prirez, a drugi nisu? Nude li građanima bolje usluge gradovi gdje je veći prirez?

O ovoj temi je prošle godine često govorio i Tomislav Panenić, kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije. Progovara o tome i danas:

– Epidemija je potaknula sve razine vlasti na aktivnosti kojima bi se oslobodila dodatna sredstva poduzetnicima i građanima kako bi se ublažio pad potrošnje i umanjio pad gospodarskih aktivnosti. Početkom godine Vlada RH je provela peti krug porezne reforme kojim su smanjene stope poreza na dohodak i poreza na dobit te je time država građanima i poduzetnicima ostavila oko dvije milijarde kuna. Također, brojni gradovi i općine su ukinuli ili smanjili lokalne namete, kao što je prirez, jer ta mjera ima utjecaj na veliki broj stanovnika. Kod nas su u zadnje vrijeme prirez smanjili Vinkovci, pod pritiskom poduzetnika, te Županja, pod pritiskom opozicije – prokomentirao je Panenić koji se otvoreno i snažno zalaže za ukidanje ili barem značajnije smanjenje prireza, a objašnjava i zašto:

– Prvo, zato jer imamo previsoke porezne i neporezne namete, a drugo jer ukidanju ili smanjenju prireza neminovno slijedi značajna racionalizacija u poslovanju grada ili općine. Uvođenje prireza je jedino opravdano ako ima svoju jasnu svrhu kao, primjerice, izgradnja neke značajne infrastrukture ili subvencioniranje cijene vrtića. Shodno tome, završetkom potrebe prirez se treba ukinuti. Nažalost, prirez je postao trajan namet, bez određene namjene, a u pravilu služi za krpanje proračunskih rupa. Teško je pronaći značajniju razliku u kvaliteti života u Vinkovcima s 10% prireza u odnosu na Vukovar koji nema prirez.

Panenić nadalje smatra kako se argumentacija da se ukidanjem prireza ide na ruku onima s najvišim plaćama, a ne onima koji imaju niske plaće, zapravo svodi na okretanje teza.

– Ne znam niti jednu zaposlenu osobu koja je sretna jer joj je plaća toliko niska da ne mora plaćati porez na dohodak, a prirezom su opterećeni i brojni obrtnici. Treba li svakoga tko zaradi više od minimalca dodatno opteretiti prirezom? Prirez treba hitno ukinuti ili barem značajno smanjiti – zaključuje Panenić.

Izvor: Vinkulja