Iz medijaProsvjed mještana Šarengrada: „Zatvorite cestu za teške kamione!ʺ

004

Nezadovoljni mještani Šarengrada uz potporu drugih naselja Grada Iloka, njih 100-tinjak, u subotu su na dvadesetak minuta zaustavilo promet ističući kako trpe teror 161 tisuće teretnjaka, koliko ih godišnje prođe državnom cestom D2 kroz središnju ulicu Stjepana Radića.

Mirni prosvjed upozorenja pod nazivom „Pet do dvanaest!“, organizirao Mjesni odbor Šarengrada, a predsjednik MO Pero Čorić naglasio je da je mještani traže donošenje Pravilnika o ograničavanju te dionice ceste D2 za promet teretnih vozila s masom većom od 7,5 tona.

Podršku mještanima dala je i gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir koja je kazala da su višekratno upozoravali mjerodavna državna tijela na nužnost rješavanja prometne izoliranosti područja Grada Iloka te hitnost izgradnje dionice Srijemske transverzale, brze ceste koja će Ilok spojiti s autocestom A3 Zagreb – Lipovac.

Među prosvjednicima smo naišli na Tomislava Panenića, ministra gospodarstva u Vladi Tihomira Oreškovića, kojeg smo pitali o mogućim rješenjima koja državna tijela mogu poduzeti u rješavanju problema mještana Šarengrada. – „Izgradnja Srijemske transverzale je jedino stvarno i trajno rješenje koje košta oko 800 milijuna kuna i koje nikako da postane prioritet izgradnje. Uoči prijevremenih izbora u Gradu Iloku 2019. godine, dužnosnici Vlade RH su upriličili u Iloku potpisivanje ugovora kojim su najavili skoru realizacija Srijemske transverzale koja će prometno povezati iločki kraj te ujedno preusmjeriti teretni promet s ceste D2. Građanima Iloka je sada jasno da je to samo bio predizborni folklor te da je izgradnja dionica transverzale prema Iloku daleka i neizvjesna budućnost.

Zatvaranje ceste za teretna vozila mase veće od 7,5 tona je moguće rješenje, ali s obzirom na to da ne postoji alternativni pravac prema tom dijelu Vojvodine, teško da ministarstvo prometa ima hrabrost na takav korak. U svakom slučaju, smatram da bi se pojačanom policijskom kontrolom na toj dionici odvratilo strane prijevoznike koji ne moraju nužno koristiti tu cestu te time smanjio intenzitet teškog prometa.“ – izjavio je Panenić.

Izvor: 032portal