Iz medijaPanenić: Meta je promašena, potpora VSŽ za poduzetnike iznosi mizernih 0,3 promila ovogodišnjeg županijskog proračuna!

008

Vukovarsko-srijemska županija objavila je krajem siječnja Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima u 2021. godini u iznosu od 450.000 kuna. Predviđeni iznos je manji od prošlogodišnjeg te su poduzetnici ponovno ostali razočarani količinom ponuđenih sredstava, smatrajući kako se radi o potporama koje su iznosom bliže kategoriji socijalne pomoći nego stvarne pomoći gospodarstvu u oporavku od prethodne teške poslovne godine.

Reakcijom poduzetnika nije iznenađen Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, koji je još prošle godine, prilikom usvajanja proračuna Vukovarsko-srijemske županije, upozorio na premala sredstva. Podsjećamo, njegov klub nezavisnih vijećnika tada je amandmanom tražio povećanje sredstava potpore poduzetnicima na 2.000.000 kuna, a prostor za uštedu od čak 1.500.000 kuna je pronašao u troškovima Ureda župana Bože Galića te u troškovima obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije.
Prilikom usvajanja županijskog proračuna za 2021. godinu Tomislav Panenić tražio je veća sredstva za poduzetnike, FOTO: db

Panenić na zadanu temu:

– Zatvaranje ili ograničavanje gospodarskih djelatnosti odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dovelo je do smanjenih aktivnosti poslovnih subjekata. Vladinu potporu očuvanja radnih mjesta koristilo je prošle godine više od 2.000 poduzetnika u VSŽ koja je pomogla svojih cijelih 88 poduzetnika iznosom od 1.000 do 8.000 kuna. Svaka potpora je dobrodošla, ali ova je izgubljena u vremenu i u prostoru. Podsjećam kako ovogodišnji proračun VSŽ iznosi nešto više od 1,4 milijarde kuna, pa nije teško izračunati kako bespovratna sredstva za poduzetnike čine gotovo nemjerljivih 0,3 promila. I apsolutni, i postotni udio bespovratne pomoći pokazuju nerazumijevanje župana Bože Galića i vladajuće većine za situaciju u kojoj se nalaze poduzetnici – rekao je Panenić.

Prema njegovu mišljenju mjere pomoći mogu, pa i moraju, biti bolje i konkretnije:

– Poduzetnicima se stalno obećava realizacija „velikih i važnih“ projekata koji bi u budućnosti trebali stvoriti bolje uvjete poslovanja, ali nažalost župan Božo Galić ne razumije da poduzetnicima treba pomoć danas kako bi prebrodili problem tekuće likvidnosti. Predlažem uštedu u brojnim troškovima županije na temelju kojih treba žurno kreirati post-Covid fond koji iznosom prelazi sve dosadašnje programe potpora, kako bi se u kratkom vremenu pomoglo poduzetnicima pokretanje i unaprjeđivanje vlastitog poslovanja. Regije koje prve „poguraju“ svoje poduzetnike prije će izići iz krize pa bi trenutno najveći interes županije trebao biti solidariziranje sa svojim poduzetnicima – dodaje naš sugovornik koji je imao ponešto za reći i o općenitom kretanju gospodarstva u Hrvatskoj:

– Nije dobro, to je jasno. Situacija u kojoj se nalazimo noćna je mora svakog poduzetnika, što se lako može iščitati iz njihovih reakcija. Mnoge djelatnosti su zaustavljene, a gotovo da nema gospodarskog sektora u kojem se ne osjeti usporavanje. Mislim da se naši poduzetnici teško mogu sami izboriti s ovom krizom, stoga je vrlo velika odgovornost Vlade RH, zajedno sa županijama, gradovima i općinama, da pametnom politikom pomognu svojim poduzetnicima, a posebno malima – naglašava Tomislav Panenić te za kraj dodaje:

– Nisu svi gospodarski problemi Vukovarsko-srijemske županije nastali zbog pandemije nego su se godinama gomilali, a sada su snažnije došli do izražaja. Uglavnom, neće nas spasiti bilo koja nacionalna ili EU pomoć ukoliko ne shvatimo da ovako dalje ne ide!

Izvor: Vinkulja