Iz medijaMožemo li od 1. travnja očekivati nižu cijenu plina ili će PIS ostati bankomat vladajućih?

003

Dok nam je javnost zaokupljena koronavirusom, potresom i nadolazećim lokalnim izborima, nekako se „ispod radara“ provukla vijest o tome da početkom travnja u Hrvatskoj kreću promjene koje bi trebale osigurati niže cijene plina. Opskrbljivači će nabavljati plin po tržišnim uvjetima, a potrošači će moći birati između više dobavljača. U ovim zimskim mjesecima, gdje naši potrošači plina sa zebnjom gledaju rastuće mjesečne računa, to je svakako važna vijest.

Trenutačno na području VSŽ imamo dva opskrbljivača. Plinara Istočne Slavonije (PIS), u kojoj je Vukovarsko-srijemska županija 60-postotni vlasnik, većinom opskrbljuje vinkovačko, županjsko, otočko i iločko područje, a HEP Plin, koji je preuzeo opskrbu plinom od PPD-a, opskrbljuje vukovarsko područje.

Informirali smo se o sadašnjoj cijeni plina naših opskrbljivača od Hrvatske regulatorne agencije. Potrošač PIS-a koji prošli mjesec potrošio 5 tisuća kWh plina platio je 1.550 kuna, a potrošač HEP Plina je platio 1.493 kune. Zanimalo nas je i zašto poduzeće koje je u većinskom županijskom vlasništvu ima veću cijenu plina. Informacija iz HERA-e nas nije iznenadila; PIS ima veći trošak distribucije jer su joj veći troškovi zaposlenih, te veći troškovi roba i usluga po svakom isporučenom kubiku plina.

Isto smo pitanje postavili Tomislavu Paneniću, bivšem ministru gospodarstva u čijem je resoru bila i energetika. Evo i odgovora:

– Cijena energenata je zasigurno jedna od najvažnijih stavki u kućnom proračunu svake obitelji i, ako nešto očekuju, onda je to najniža moguća cijena. U svojem mandatu ministra sam napravio analizu cijena te smo tadašnjom odlukom spustili veleprodajnu cijenu plina za čak 18 posto, ali lokalni opskrbljivači nisu prenijeli cijeli iznos smanjenja na svoje potrošače. PIS je među većim opskrbljivačima u Hrvatskoj i nema ekonomskih razloga da u budućem vremenu ne ostvari nisku nabavnu cijenu plina na veleprodajnom tržištu te, uz rezanje nepotrebnih troškova, ponudi najbolju cijenu svojim potrošačima. Iako je logično očekivanje da poduzeće u županijskom vlasništvu za svoje potrošače ponudi najnižu moguću cijenu, jako dobro znamo da je VSŽ velemajstor u gomilanju nepotrebnih troškova koje svi mi plaćamo – prokomentirao je Panenić.

Hoće li naši potrošači plina osjetiti niže cijene od 1. travnja?

– Odluka je na opskrbljivačima. Na natječaju HERA-e su odabrani po nižoj cijeni troškova opskrbe, ali znajući pravila „dogovorne ekonomije“ uopće nemam dvojbe da županijski PIS može ponuditi i nižu cijenu plina. PIS redovno ostvaruje dobit i raspodjeljuje dobit svojim vlasnicima, pa tako i VSŽ. U vremenu smo predizbornih aktivnosti, pa ako se cijena plina stavi kao važna tema kampanje, naši potrošači plina mogu pritisnuti sadašnju županijsku vlast da smanji cijenu već od 1. travnja. Ukoliko se budemo bavili nevažnim podjelama i podmetanjima, cijena plina sigurno neće biti najniža moguća, a poduzeće će ostati politički bankomat.

Izvor: Portal Vinkulja